Hållbar ekonomi och återanvändning i byggsektorn – Vikten av och förmågan att se framåt

 Under en längre tid med en kännbar lågkonjunktur  har flera byggföretag stått inför minskad efterfrågan och ökade kostnader. Det är lätt att förstå frestelsen att hålla tillbaka investeringar och fokusera på att överleva. Men att bara försöka rida ut stormen utan att omfamna förändring är alltid en risk som heter duga, säger Tobias Hästbacka som är vd för Nordic Green Recycling. 

Den globala rörelsen mot hållbarhet och resursoptimering kommer inte att avta, tvärtom kommer kraven att öka från EU-håll de kommande åren. De aktörer som redan nu prioriterar hållbara lösningar står sig bättre framåt. 

En av de mest påtagliga möjligheterna i byggsektorn just nu är återanvändning av byggmaterial. Nordic Green Recycling vill som bolag  visa vägen genom att visa hur byggmaterial kan få ett nytt liv istället för att slängas, säger Hästbacka. 

Enligt Hästbacka behöver också det offentliga bemöta förändring. Den kommun som inför tydliga krav på gröna upphandlingskriterier kan styra mot byggmetoder som minskar avfall och utnyttjar återvunnet material.

Vi ser att kommunerna har en nyckelroll när det gäller att driva på hållbara lösningar inom byggsektorn genom att ställa tydliga krav på återanvändning och hållbarhet i sina byggprojekt. De har mandat, behov och utmaningar som de ska svara på som bäst när det kommer till hållbarhet. 

I en tid av osäkerhet är det avgörande att våga prioritera framåt. Att investera i hållbarhet när ekonomin sviktar kan kännas som en risk, men det är snarare en nödvändighet. För företag i byggsektorn finns det starka skäl att agera nu. 

Som bäst pågår många stora investeringsprojekt i Österbotten där vi behöver vara förutseende. Här kan vi gemensamt skapa en direkt efterfrågan på cirkulära bygglösningar och inspirera privata aktörer att följa efter, säger Hästbacka.

Finlands byggsektor har en unik möjlighet att leda omställningen mot en grönare ekonomi, men detta kräver ett nära samarbete mellan näringslivet, myndigheter och kommuner. Där är vi inte riktigt ännu, menar Hästbacka. 

När vi vågar prioritera hållbar ekonomi och återanvändning, bygger vi inte bara nya hus och infrastruktur – vi bygger också en starkare, mer resilient framtid. Och för att detta ska bli verklighet, måste kommunerna visa ledarskap, mod och engagemang och driva på utvecklingen mot en cirkulär byggsektor.