Med sitt etablerade arbete inom återvinning, sortering och cirkulation av byggmaterial är NGR väl förberett för förändringen. När lagen kräver klimatdeklarationer och livscykelanalyser (LCA) ökar behovet av återvunnet material med dokumenterad miljöprestanda.
– Vi ser redan ett växande intresse från byggföretag som vill minska sitt klimatavtryck. Att kunna leverera återvunnet material med tydlig spårbarhet är vår styrka, säger Tobias Hästbacka som är vd för NGR
Lagen ställer krav på att materialets miljöpåverkan redovisas genom hela livscykeln – från produktion till återbruk. Det gör cirkulära lösningar till en central del av framtidens byggprojekt.NGR:s erbjudande matchar de nya kraven med tanke på återvunnet och kvalitetssäkrat material.
– Det handlar inte längre bara om att ta emot avfall. Vi vill vara en strategisk partner i hela byggprocessen, säger Hästbacka.
Från 2026 skärps reglerna ytterligare. Då måste även koldioxidavtryck och koldioxidhandavtryck för byggnader och byggplatser rapporteras. Samtidigt blir livslängd och återanvändningsbarhet nyckelfaktorer i hur projekt planeras och utvärderas. För NGR är detta ett naturligt steg i rätt riktning.
– Vår vision är ett byggande där resurser cirkulerar och klimatpåverkan minimeras. Den nya lagen hjälper till att göra det möjligt, säger Hästbacka.
Byggsektorn står inför ett skifte där fokus blir från linjära flöden till mera cirkulära kretslopp. Det kräver nya arbetssätt, nya samarbeten och nya aktörer.
Med sin erfarenhet, kapacitet och helhetssyn står NGR redo att ta ledartröjan i omställningen.