Bygg- och rivningsmaterial utgör en stor resurs i den cirkulära ekonomin. Medan återvinning ofta är i fokus, är det hög tid att ge återanvändning den plats i avfallshierarkin som den förtjänar. Det handlar inte bara om att minska avfall – det handlar om att förlänga livslängden på material som redan producerats, transporterats och burit värde.
På Nordic Green Recycling ser vi dagligen potential i det som andra betraktar som restprodukter, säger NGR:s VD Tobias Hästbacka.
Här är det tydligt: det behövs både logistiklösningar, tydligare ansvarsfördelning och fungerande modeller för sortering och transport – men framför allt: någon som tar ansvar. Och just här kommer NGR in.
Men samtidigt finns lösningar som NGR tar fasta på: genom bättre samarbete och utveckling av affärsmodeller där återanvänt material är förstahandsvalet,
För oss är det självklart: framtiden inom bygg, rivning och avfallshantering måste bli mer cirkulär. Vi har varken råd att slösa resurser eller förlora möjligheter, säger Hästbacka.
När vi arbetar tillsammans med lokala aktörer, företag och kommuner skapar vi ett flöde där både miljön, ekonomin och samhällsnyttan stärks.
Vi vet att cirkulär ekonomi inte är något som händer av sig själv. Det kräver att någon driver, samordnar, investerar – och ibland ifrågasätter gamla arbetssätt. Det är vi på Nordic Green Recycling beredda att göra. För vi tror på ett system där återanvändning är förstahandsvalet, inte plan B.
Men vi ska vara ärliga. Det finns fortfarande hinder. Men här ser vi också vår roll: att visa att det går, och att göra det konkret. Med rätt samarbete och rätt kunskap kommer vi längre än vi tror.
För att stärka denna satsning investerade NGR i en ny terminal på Fågelberget i Korsholm, som en del av det innovativa konceptet NGR Recycling HUB28. Målet var att skapa en effektiv lösning för mottagning, mellanlagring, vidareförädling och hantering av företags- och byggavfall.
Det här föll alldeles rätt i tiden. Vi har kommit fint igång på Fågelberget, säger Hästbacka.